Новини
XI Международен турнир по Таекуон-до ITF за купа "Фолкън"-BULGARIA OPEN 2011
Републикански турнир за деца по Таекуон-до ITF за купа "Триадица"
Европейска купа в Бачка Топола/Сърбия 2009
За таекуон-до клуб Асеновец
История Треньори Състезатели За контакти
За Таекуон-до
История на Таекуон-до Генерал Чой Хонг Хи Mайстор Ким Унг Чол Философия Принципи Таекуон-до и умствено развитие Таекуон-до и физическото развитие Степени Теория на силата Тайни на майсторството в Таекуон-до Интерпретация на формите Ударни плоскости на ръката Уязвими точки в човешкото тяло Dan list Календар


История на Таекуон-до


 

 Таекуон-до е корейско бойно изкуство. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи. Официална дата, на която е признато възникването на Таекуон-до е 11 април 1955 г.

Названието “таекуон-до” е съставено от три корейски думи:
"тае" - означава пета, изпълнение на удари с крака или в скок;
­"куон" - юмрук, нанасяне на удари с ръка, чупене с ръка;
­"до" - изкуство, път.

Основните техники в таекуон-до са разработени от генерал Чой Хонг Хи в периода 1946 - 1954 г. Той използва познанията си по те кион и карате и ги съчетава с принципите на физиката и биомеханиката, позволяващи човешките крайници да бъдат използвани с максимална ефективност за защита и нападение.

Развитието на таекуон-до в България започва в края на 1985 г., когато в страната пристига майстор Ким Унг Чол от Северна Корея. Въпреки краткия престой, той оставя множество последователи. През 1988 г. към майстора е отправена официална покана отново да посети България. Той си поставя за цел създаването на Българска Федерация по Таекуон-до (БФТ) към Международната Таекуон-до Федерация, както и подготвката на български национален отбор за участие в международни прояви.

Малко по-късно майсторът става първи преподавател в новосъздадената специалност “Таекуон-до” в Национална Спортна Академия. През 1989 г. официално се учредява БФТ. Голям принос за развитието и утвърждаването на таекуон-до у нас имат корейските инструктори, работили у нас: майстор Ким Чол Ман VI дан (1989 -­ 1993 г.), майстор Сок Мин Чол VII дан (1993 ­- 1999 г.), и най-вече на майстор Ким Унг Чол VIII дан, който и до днес преподава в България.