Новини
XI Международен турнир по Таекуон-до ITF за купа "Фолкън"-BULGARIA OPEN 2011
Републикански турнир за деца по Таекуон-до ITF за купа "Триадица"
Европейска купа в Бачка Топола/Сърбия 2009
За таекуон-до клуб Асеновец
История Треньори Състезатели За контакти
За Таекуон-до
История на Таекуон-до Генерал Чой Хонг Хи Mайстор Ким Унг Чол Философия Принципи Таекуон-до и умствено развитие Таекуон-до и физическото развитие Степени Теория на силата Тайни на майсторството в Таекуон-до Интерпретация на формите Ударни плоскости на ръката Уязвими точки в човешкото тяло Dan list Календар


Сила на реакцията

Според закона на Нютон, всяка сила създава равна на себе си противосила. Ако Вашият противник се втурне срещу Вас с висока скорост, даже и най-лекия удар, с който ще го ударите, ще бъде равен на неговата собствена сила плюс силата на Вашия юмрук. Друга сила на реакция е Вашата собствена. Ударът с десния юмрук е по-силен, ако левият е прибран до бедрото.

Концентрация

Когато приложите силата на въздействие върху възможно най-малък участък, това ще концентрира силата и по този начин ще увеличи нейния ефект.

Равновесие
(Запазване на баланс)

  • Ударът е по-ефективен, когато тялото е в равновесие.
  • Когато теглото на тялото е равномерно разпределено върху двата крака, центърa на тежестта трябва да бъде в средата на линията между двата крака.
  • Когато цялото тегло е само върху единия крак, то центъра на тежестта на тялото трябва да е на вертикалната линията, преминаваща през средата на ходилото.

Контрол на дишането
(Да се издишва при всяко движение)

  • Трябва да се издишва силно при удар или блок. Така се напрягат стомашните мускули и се отдава максимала сила на удряния обект. Издишването гарантира, че няма да вдишаме по време на удара, което може да попречи на движението и да предизвика загуба на мощ на удара. Трябва да се вдишва бавно при подготовката на следващoто движение.

Маса и ускорение
(Силата е равна на масата по ускорението)

  • Според втория закон на Нютон, силата е равна на масата по ускорението.
  • За да стане ударът по мощен, трябва в него да се вложи по-голяма маса от тялото с по-голямо ускорение.
  • Ускорението е по-голямо при по-голяма скорост на извършване на ударите. Трябва да се стремим скоростта да е максимална в последната фаза на удара.
  • Начин да вложим нашата маса е като повдигнем центъра на тежеста на тялото ни чрез отскок или изправяне на коленете, а в момента на удара се снишим. При това използваме и силата на земното привличане, което ни дава и допълнително ускорение.

Отпускане и усукване
(Блоковете с ръка или ударите почти винаги са свързани с усукване на китката точно преди крайната фаза на удара)

  • Силата идва от отпускането, не от мускулите. Напрегнатостта на мускулите забавя движенията и намалява скоростта. Бавно вдишване и отпускане предшестват всеки от ударите, както е при туловете.